И това доживяхме! Умуват за връщане на купонната система, а храните и лекарствата поскъпват!

Има екшън план, изготвен съвместно с големите вериги магазини и аптеките, призна министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му този план ще се задейства само при нужда, за да се избегне спекулация с цените и стоките заради паниката около коронавируса. Той увери, че хората не трябва да се притесняват, защото складовете засега са пълни с храни, както и Държавният резерв. Синдромът на “празния рафт” е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина, веднага ще му се прииска да опразни и съседния, коментира опасността от спекула и вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че няма опасност населението да остане без основни хранителни продукти дори и при случай на разрастване на броя на заразените.

Той информира, че са водени са разговори с ръководителите на основните търговски вериги, които са гарантирали, че ще осигурят продуктите. “Труд” потърси представители на големите търговски вериги за повече информация какви ограничения са залегнали в плана и за кои стоки става въпрос. Нито една от веригите не пожела да предостави такава информация, като ни препратиха за отговор към икономическото министерство.

Междувременно експерти прогнозираха поскъпване на някои храни заради епидемията от COVID-19. Цените на оранжерийните зеленчуци от края на януари се движат нагоре заради опасенията за доставките свързани с коронавируса, заявиха от Центъра за икономически анализи на селското стопанство. Разпространението на новия коронавирус в Китай води до дефицит на зеленчуци в страната и до сериозен ръст в цените.

В близост до най-засегнатия район от вируса се намира основната производствена област за зеленчуци – Шоугуанг, даваща годишно 4,5 млн. тона и е барометър за ценообразуването на зеленчуци за целия Китай, като цените се на рекордни равнища, което започва да се пренася и по други места в света, посочват експертите. Опасността от разрастването на грипната зараза от тип “Корона” на пазара на мляко все още не е голяма, като в основните страни износителки за китайския пазар Австралия и Нова Зеландия опасенията растат, макар че търговията може и да се засили с оглед на препоръките към китайските граждани да консумират по-силни храни, за подсилване на имунитета, показва още докладът.

Според Rabobank разпространението на коронавируса ще има най-сериозни последиците при производството и търговията с птиче месо, а сравнително по-слаби при свинското месо. Прогнозира се също известно забавяне на износа на свинско месо от ЕС през първото тримесечие на настоящата година, но това ще се отрази слабо на равнището на цените.

bulpress tv

Очаква се те да се задържат относително високи в целия ЕС. Затвор и глоба заплашват спекулантите Онлайн търговци махат обявите за скъпи маски Големи платформи за онлайн търговия обявиха, че премахват обявите за медицински маски, за да се избегне спекулата с цените на тези продукти заради коронавируса. OLX.bg обяви, че всички обяви за маски тип “медицински маски” ще бъдат сваляни от платформата. За да се избегне спекулата с цени и за да се гарантира здравето на хората и обществения интерес, продажбата на такива маски следва да се осъществява само в предназначените за това обекти. До момента са премахнати около 400 обяви.

Въпреки че Amazon, Ebay и OfferUp заявиха, че следят случващото се на сайтовете си, правилата им не са ясни. Amazon например може да накаже търговците, които се възползват от ситуацията, но политиката на компанията не конкретизира в кой случай ръстът на цените представлява нарушение, пише Bloomberg. OfferUp вече свали стотици обяви, които нарушават нейните политики, заяви говорител на компанията. Той не конкретизира на какъв принцип са свалени тези обяви, но посочи, че 100 долара за препарат за дезинфекция за ръце определено не е цена, която отговаря на стойността на продукта. Правителствата по света предупреждават за възможно повишаване на цените и заплашителни репресии на фона на разпространението на коронавируса. Малко вероятно е обаче доставчици да спрат да искат 400 долара за 2 бутилки от Purell, които обикновено струват около 10 долара, коментира изданието.

Законите, които действат срещу неправомерното увеличение на цените, са трудни за прилагане, когато търсенето изненадващо изпревари предлагането. Повечето американски щати например имат закони, които са насочени към цените на основните продукти, включително хранителните и енергийните, във времена на криза. В щата Вашингтон главният прокурор Боб Фъргюсън заяви, че институцията се занимава с обвинения за неправомерно повишаване на цените, като насърчи жителите да съобщават за евентуални нарушения. Нюйоркски депутат представи законопроект, който предвижда глоби до 25 хил. долара за магазините, продаващи маски за лице на прекомерно високи цени.

Loading...

Някои правителства в Азия заплашиха спекуланти с глоби и затвор, като регулаторите в Европа прибягват до подобни ходове. / informiran

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.