Борисов изправя България пред тотална криза. По-опасен е от коронавируса

Медийни изяви на Борисов от последните дни отново показаха трагичното положение на българската държава.

Новото е, че навлизаме в тотална криза.

Да започна с уверенията на премиера относно сигурността на българската граница. Знаем какви ги говори, но видяхме мигрантите от собствения им клип как прескачат като на шега с помощта на обикновена алуминиева стълба прословутата, струваща десетки милиона лева телена ограда.

А огромното мнозинство от тези „бежанци“, всъщност 18-20 годишни момчета, са готови ислямски бойци, фанатизирани ислямисти, както се вижда от клипа. „Ползотворното“ сътрудничество на Борисов с Ердоган си е абсолютна предаване на българския национален интерес. А българският премиер с бездействието си ежедневно, ежечасно и ежеминутно застрашава националната ни сигурност.

Да се прехвърлим на ситуацията с коронавируса – нямало проблеми, твърди Борисов на 8 март, положението било овладяно и т.н. Истината е друга и зловеща. В България се разгаря епидемия от коронавирус, а в страната няма никакви средства за защита. Най-елементарната маска, която, ако не знаете, е ефективна само в рамките на 3 часа, не може да се намери в никоя аптека, никъде. Нашият премиер се пъчи, че бил договорил доставка от Турция. Ама нали не е много силен в мисленето, изпуска се, че е договорен вносът на 50 хил. маски. Ако 2 хиляди души носят по две маски на ден (само когато излизат), бойчовите маски ще им стигнат за 5 дни, няма и за една седмица. Какво ще правят, питам, останалите 5 млн. Българи през тази седмица? А после?

Другото безкрайно необходимо средство за борба срещу разрастването на епидемията са тестовете за наличие на заболяването. Широкото им прилагане помага да се открият потенциалните носители на вируса и да се изолират. Бойчо самодоволно заявява, че има 7000 теста, които „били достатъчни“. После изтърсва, че ако епидемията се разраснела дотолкова, че да не са достатъчни, то вече ставали безсмислени, защото тогава, видите ли, се употребявали някакви „други средства“.
Забрави да уточни какви са тези други средства, ама ние си знаем, че други средства няма.

bulpress tv

Сега да сравним глупавите му изявления с действителността, показана от медиите вчера. Има 4 открити заразно болни, изследват се техните контакти, за да се ограничи разпространението. Новосформираният щаб по кризата ни успокоява, че се правят стотици проби на контактни със заразените, за да се открият и изолират евентуалните носители на вируса. Само на единият от заразените, посочиха медиите, са установени 140 контакта. Опа! 140 контакта на един – за всичките 4-ма заразени прави 560 контакта, т.е. 560 проби. А представете си, че заразените станат 400 (1500 са установените носители на вируса в Италия само за последното денонощие, а у нас е пълно не само с италиански туристи, но и българи, които работят там и непрекъснато сноват между двете държави!). Значи при появата на 400 носители на вируса, което би било само начало на епидемията, тестовете на Борисов ще свършат. А то ежедневно трябва да се правят тестове на всички хора с респираторни проблеми. В рамките само на текущата грипна епидемия за страната те са сигурно по 1000 на ден.

Какво правим в тази ситуация?

Нищо! Нищо не можем да направим, защото големият проблем не е коронавирусът, а Борисов, който е довел страната до днешното трагично състояние.

Какво е състоянието на държавата?

Борисов без много да се замисля, сам ни го каза – една от малкото истини сред пороя от лъжи, които изсипа вчера пред журналистите. „Светът навлиза – посочи Борисов – в тежка финансова криза“. Само че не „светът“, а България, която явно няма пари да купи на първо време поне 100 хиляди проби и 100 млн. маски. Не знам колко струват пробите, но обикновените маски за еднократна употреба са по не повече от 10 ст. на бройка. При 100 милиона маски това прави 10 млн. лева. Ще стигнат на страната за 10-15 дена. По 20-25 млн. лв. ще трябват за всеки месец. Не е огромна сума, когато се касае за здравето и живота на хората, но очевидно Борисов не разполага с тези пари. Да не говорим за тестове, болнични заведения и всичко друго, което е необходимо. В крайна сметка става въпрос за милиарди, а тях България ги няма. Борисов ги е раздал за самолети, „пътища“ (с многократно завишени цени) и т.н.

С всички тези елементарни сметки искам да покажа, че България при управлението на Борисов няма шанс да се справи с такова сериозно премеждие като коронавируса, и че още по-опасен от коронавируса за нашето здраве е самият ни премиер. Докато той не бъде отстранен, смъртна опасност застрашава България!

Loading...

Румен Дечев, политолог, София, 9 март 2020 г.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.