Иван Гешев оповести: В България няма мафия

Иван Гешев оповести: В България няма мафияТова което се разбира под определението мафия в Италия, в България няма.

Има организирана престъпност, която обаче далеч не е тази, която беше в началото на 90-те години, защото сега е разпокъсана.

Това каза в специално интервю за „Блиц“ главният прокурор Иван Гешев.

„В крайна сметка дори европейските ни партньори още в края на по миналата година констатираха, че проблемът с организираната престъпност, върху който осъществяваха наблюдение, е решен в приемливи граници.

Всеки от вас може да влезе в сайта на Специализираната прокуратура или в интернет и да види през последните 3 години каква огромна работа свършиха специализираните структури и колко лица с емблематични имена са в арестите и затворите.

Сигурно двойно и тройно е броят на хората, които очакват това да им се случи, ако продължават да действат в нарушение на закона“, каза още Гешев.

В интервюто той заявява и каква според него е ролята на гражданите по отношение опазването на законността в България:

„Българските граждани е нужно да разберат, че трябва да са по-активни. Не можем да стоим в къщи и да казваме – защо този направи еди какво си и взе едни пари, например едни милиони, защото ние сме малка държава и всичко се знае.

Срамота е да не си оправим държавата, която е по-малка може би по население от Ню Йорк! Всеки знае всичко за всеки, но в същото време стоим и обсъждаме кой какво прави, но когато излиза свидетел и казва „този човек ми поиска 500 000 евро“ и застава с името си, той става лош.

И ние започваме да си мислим, че той е лош, а човекът, който е получил тези пари е добър и започваме да го съжаляваме. Това може би е въпрос на народопсихология.

Не можем да защитаваме нарушителите, не казвам престъпниците, защото за да е престъпник един човек, той трябва да има влязла в сила присъда. Но ние като нация може би съчувстваме на нарушителите. Не знам защо е така. Често пъти смятаме, че някой, който е нарушил правилата е герой.“

Loading...

Четете цялото интервю тук.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.