Похвалиха се, че минималната заплата през 2020 г. става 610 лева, а в Румъния – 913 лева

България след влизане в ЕС – бедност, висока смъртност, най-много пушачи и най-кратко живеещи хораТристранният съвет обсъди увеличението на минималната заплата от догодина.

От 2020 г. тя ще е 610 лева.

Работодателските организации, с изключение на Съюза за стопанска инициатива, не присъстваха на заседанието. Причина за бойкота им стана спорът около болничните, който така и не намери решение, пише Блиц.

На заседанието синдикатите подкрепиха ръста на минималната заплата, а работодателската организация се обяви против.

Така или иначе, в бюджета за догодина, който е приет окончателно, сметките са направени на база новия размер на заплатата.

Вицепремиерът и председател на Тристранния съвет Мариана Николова информира, че е получила писмо от социалния министър, че до месец след обнародването на бюджета за следващата година ще се внесе анализ за обсъждане в тристранката и мерки за болничните.

bulpress tv

„Ресорните министри ме увериха, че експертите в съответните министерства, НОИ и НЗОК извършват задълбочен анализ с оглед намиране на цялостно решение на поставените проблеми“, каза тя.

Ася Гонева от КНСБ поиска партньорите да участват в изготвянето на този анализ.

Loading...

В същото време от 2020 г. минималната работна заплата в Румъния ще бъде увеличена с най-малко 7,2 процента, така че да нарасне от 2080 леи (435,85 евро) на 2230 леи (467,28 евро), което се равнява на около 913 български лева.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.