Президентът Радев: Не съм срещу САЩ, но България трябва да се отвори към Русия и към целия свят!

Президентът Радев: Не съм срещу САЩ, но България трябва да се отвори към Русия и към целия свят!Отношенията ни със САЩ се развиват много добре и така трябва да продължава. Искам да изчистя нещо, с което се спекулира. Президентът не е срещу F-16, както се опитват да твърдят някои.

Президентът не коментира самолети, въпреки че съм летял и на трите. Президентът иска не само да си купим изтребители от нашите партньори, но и тези изтребители да вършат своята работа.

Това каза президентът Румен Радев в обръщение към посланиците и постоянните представители на България зад граница в рамките на традиционната посланическа конференция, която се провежда в Централния военен клуб.

F-16 е прекрасен самолет, но за него на земята са необходими адски много услуги – инфраструктура, персонал, оръжие, защото основната цел на един изтребител е да носи оръжие. Нещата са страшно много.

Когато едно от тях ги няма, това представлява заплаха за проекта. Със сигурност ще има много разходи. Аз разбирам правителството, защото цената вече излезе много извън поставената рамка. Сега трябва да се говори за скритите разходи по тази сделка и аз настоявам за прозрачност. Искам пак да повторя, че това няма нищо общо с отношенията ни със САЩ. Това си е наш вътрешен проблем, заяви още президентът.

Нещо повече. „Искам да представя някои мои виждания за сложната международна обстановка. Най-напред за отношенията ни с ЕС. Там има огромна по обем работа. България отбеляза сериозни успехи, но предизвикателствата остават.

bulpress tv

Те искат много усилия, координация, работа и отстояване, както на принципите на ЕС, така и на нашия суверенитет и българските интереси. Най-голямата слабост на ЕС е взимането на скоростни и бързи ключови решения. Останалите глобални играчи САЩ, Русия и Китай се справят много по-добре в това отношение. Има много въпроси, по които трябва да се вземе отношение. За пример мога да дам, че се говори за създаване на европейска армия, която да не дублира НАТО. Как ще се случи това. Имаме обаче, огромен шанс да консолидираме нашия военнопромишлен комплекс в Европа. Това ще е голяма стъпка напред.

„На Балканите България стои стабилно. Поддържаме добри отношения с всички наши съседи. Проблемите в Турция оказват влияние и върху нас, защото Турция е наш икономически партньор. Винаги съм казвал, че трябва да се вземе решение, ако има голяма мигрантска вълна, защото според мен няма да имаме възможност да се справим с нея. Тук ЕС трябва да се намеси и помогне. Ние трябва да защитаваме нашите национални интереси. Със Северна Македония отношенията ни се развиват много добре. Ние трябва да продължим да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. Това е наш дълг. Но, ако Северна Македония иска наистина да стане член на ЕС, трябва да спазва добросъседските отношения. Трябва да изчистим всичко от миналото, което ни раздалечава. Това не може да продължава до безкрай. Имаме много работа по книгите, учебниците, добави президентът, цитиран от frognews.bg.

„Отношенията ни с Русия започват да стъпват на една прагматична основна. Крайно време да се отворим повече към Русия. И това ще бъде чисто прагматична стъпка. Как иначе можем да настояваме например, българското правителство да се пребори за по-ниска цена на газа?! При посещението ми в Русия и срещата ми с президента Владимир Путин, стана ясно, че Русия дава картбланш за това“, обяви държавният глава. Но нашето правителство трябва да работи неуморно в тази посока.

„Относно Китай – говорим за бизнес и инвестиции, но към момента те липсват. Към момента България се посещава от 20 000 туристи, а Хърватска от 200 000. Трябва да работим в тази насока.

Loading...

Трябва да се отвори клон на китайска банка у нас. Трябва да поставим отношенията си с Китай на пистата на високите технологии. Трябва да преоценим по-бързо нашата политика. Трябва да видим какви позиции загубихме в Африка, Близкия Изток, Средна Азия, Латинска Америка. България трябва да се отваря все повече към света“, категоричен беше Румен Радев. / istinata.net

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.