Учени от НАСА откриха тъмна материя в галактиката Андромеда

 горещо ДРАМА! Български шофьор на ТИР открит мъртъв в Македония Тежка катастрофа на пътя Велико Търново - София, има загинал (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО! Първи подробности за страшната трагедия с ученичка в София! Момиченцето колабирало няколко часа след удара Учени от НАСО откриха тъмна материя в галактиката АндромедаУчени от НАСА откриха необичайно голямо гама излъчване в галактиката Андромеда, известна също с названието М31, съобщи Лента. Това може да са следи от тъмна материя, се съобщава на сайта на космическото ведомство.

„Предполагаме, че тъмна материя се натрупва във вътрешните райони на Млечния път и други галактики – заяви астрофизикът Пиерик Мартен. – Затова откриването на толкова ясно очертана следа ни заинтригува.

Галактиката М31 ще се превърне в ключ за разгадаване на онова, което се случва не само във вътрешността й, но и в тази на Млечния път.“

Откритието е направено с помощта на телескопа „Ферми“, който през 2009 г. засне първите следи от тъмна материя под формата на гама излъчване в центъра на Млечния път.

Тъй като яркостта на това излъчване превишаваше предсказаните от теорията стойности, учените предположиха, че то е предизвикано от разпадане на сблъскващи се вимпове – хипотетични слабовзаимодействащи масивни частици.

Тъмната материя представлява хипотетична форма на материята, която няма електромагнитно излъчване и не взаимодейства директно с него. Това свойство на въпросната форма на материята прави невъзможно директното й наблюдаване.

bulpress tv
Loading...

Изясняването на естеството на тъмната материя ще допринесе да се намери отговор на въпроса, свързан със скритата маса, която води до анормално висока скорост на ротация на вътрешните части на галактиката. / pik.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.