До 10 години България остава без ябълки

До 10 години България остава без ябълкиДо 10 години българският пазар ще остане без ябълки родно производство

Български производители на ябълки са принудени да изкореняват насаждения и да се ориентират към отглеждането на други култури

Причината за това е внос от Полша на изключително занижени цени от около 35 ст. за килограм, съобщава БНТ.

За това алармират собственици на овощни градини от региона на Пловдив. Така в традиционния сезон вместо с български, пазарът ни е залят с полски ябълки.

След руското ембарго за внос от европейските страни българският пазар е залят от ябълки и домати от Полша. Преди рестрикциите от Москва такъв внос не е имало. Сега обаче за големите вериги полски ябълки по 35 ст. са добре дошли, нищо че са престояли поне десетина месеца в хладилни помещения.

“Ако нещата в България продължават по този начин, след 10 години българска ябълка няма да има”, коментира Красимир Кумчев, производител. Според родните производители, колегите им от Полша могат да си позволят да зареждат на нищожни цени, защото получават субсидии от 1,20 ст. за килограм ябълки.

bulpress tv

“Българският производител на ябълки получава около 100 лева на декар субсидия, което като се раздели на един добив от три тона, означава три стотинки на килограм. Полският фермер за една година получава толкова, колкото българският за 40 години”, посочи Кумчев.

Заради ситуацията той, който е един от големите производители у нас, е спрял да инвестира в нови ябълкови насаждения. Наскоро се е опитал да договори износ за Румъния. “Казаха категорично: националната ни политика е такава, че докато не се продаде румънската ябълка, внос в Румъния на друга ябълка не се прави. Ето това искаме от българското правителство”, каза той.

Loading...

От бранша са категорични, че ако не се осигури еднаква конкуретна среда в Европа, българското производство е обречено. / КРОСС

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.