Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка

 

Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивкаАко сте чули от новините или от Бойко Борисов, че българите печелят все повече, спестяванията им растат и почиват в чужбина на всеки празник, но нищо от това не се отнася за вас, не се притеснявайте.

Мнозинството от хората в България се лишават от годишна ваканция, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%, сочат данните на Евростат.

Ако сте чули от новините, че българите печелят все повече, спестяванията им растат и почиват в чужбина на всеки празник, но нищо от това не се отнася за вас, не се притеснявайте. Мнозинството от хората в България се лишават от годишна ваканция, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%

“Българинът обича да пътува. Видя се с пари вече.” – обясни Бойко Борисов в началото на септември, 2016 г., при посещение на новострояща се църква във Варна, за която държавата бе дала 300 хиляди лева. – “Икономическият ръст си дава отражение. Депозитите в банките растат. Дойдат ли празници, виждате какво става. Магистралите отесняха. Това са фактите. Откъде са тези задръствания, от скъпия бензин или от ниските доходи? Дойде ли празник, всичко е на почивка, и то всеки път, не само лятото.”

Тази тирада на премиера е по повод на данните за преминаване на граничния пункт Кулата, според които 80 хиляди души са преминали през него в началото на поредния дълъг почивен уикенд. Това, че тази бройка представлява 1% от населението не пречи на Борисов да заключи, че “всичко е на почивка”. По същата логика спокойно може да се каже и че българите са се видели с пари или че депозитите растат, стига за образец на българина да се вземе единия процент от населението с много високи доходи.

bulpress tv

Както може да се предполага, действителността и светът, в който живее българският премиер, отново се разминават драстично.

Мнозинството от българите не могат да си позволят едноседмична почивка веднъж в годината, камо ли да се редят на гръцката граница на всеки празник. Лишени от възможности за подобна ваканция са 56.4% от хората в България, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%. Това показват обобщените данни на Евростат за 2016 г.

И двете величини са смущаващи, доколкото един от трима жители на Европейския съюз не могат да си позволят адекватна почивка, при положение че тя е от ключов фактор при ограничаване на най-разпространените предотвратими причини за смърт в общността. Тези данни обаче са логични на фона на разлика от над 5 пъти в ЕС между доходите на 20-те процента най-богати и най-бедни граждани. В България тази разлика расте устойчиво в последните години покрай отказа от прогресивна данъчна ставка и през 2016 г. достигна 7.9 пъти, което към момента е най-високо ниво на неравенство в Европейския съюз. При такава разлика в доходите е напълно нормална ситуацията, в която 1% от населението на страната се строява на гръцката граница за всеки празник, а други 56% не могат да си позволят нито една продължителна почивка.

Още по-интересно е, че сегашното положение представлява значително подобрение спрямо периода 2011-2012 г., когато в разгара на политиките на бюджетни съкращения и задържане на доходите на кабинета Борисов-1, едноседмична почивка не са могли да си позволят приблизително 3 от 4-ма българи. В последните 4 години, след края на “ерата” на Симеон Дянков, този дял постоянно намалява, след като държавната политика спрямо доходите бе леко размразена.

Въпреки това, в по-лошо положение от нас в ЕС са само в Хърватия и Румъния, където все още над 60% се лишават от ваканция. Други страни от Източна Европа пък са с по-добри показатели от средноевропейските, например Словения (26.9%) и Чехия (28.9%). Ножицата на неравенството и в двете страни е над два пъти по-затворена, отколкото тази в България, като най-заможните 20% от хората изкарват около 3.5 пъти повече от най-бедният квинтил.

Loading...

Отличници, както обикновено, са скандинавските страни, Австрия и Холандия с под 20% от населението, лишаващо се от едноседмична почивка. На първо място е Швеция с едва 8%, а нивото в Норвегия, която не е част от ЕС, е 6%, т.е. близо десет пъти под това за България. За последните 5 години почти всички страни в общността са показали подобрение с изключение на Гърция, Кипър и Дания.

Ивайло Атанасов, baricada.org

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.