Силна икономика не се прави чрез геноцид над собствения си народ

Силна икономика не се прави чрез геноцид над собствения си народНяма нищо утешително в демографската ситуация в България

Мерките, които бяха обявени от правителството в социалната сфера: детски надбавки – 2 лв., парите на майките за втора година майчинство нямат повишение и остават 340 лв., а повдигането на минималния доход на глава от семейството на 400 лв. ограничи кръга от хора, получаващи детски надбавки. Нашият Център за демографска политика връчи на ресорния министър меморандум с предложени мерки, но кабинетът прие точно обратното.

При такива решения очакванията не само сега, но и за следващите години са мрачни.

А ако продължи тенденцията до 2050 г. българският етнос ще бъде пред изчезване. Мерките на управляващите, независимо от пожелателните им приказки, не са насочени към стимулиране на раждаемостта, за стабилизиране на демографската структура, на числеността на населението, към спиране на неговото намаляване. Напротив – демографска политика у нас просто няма.

С тези мерки нищо не решаваме, а трябва някой силно да забие камбаната за ситуацията, в която сме се докарали. Защото положението с демографията е катастрофално.

Официално се обявява от статистиката, че в България живеят 7 млн. и 200 хил. души, но реално в страната ни живеят под 6 млн. и 500 хил. души, заради пребиваващите българи зад граница. А на година намаляваме с 60 хил. души, което се равнява на един град като Благоевград или Велико Търново. Всяка година изчезва по един такъв град в България – това е кошмарът, за който властниците не обичат да говорят.

Винаги съм казвал, че е правилно вече да се говори не за демографска криза, а за демографска катастрофа.

Мога да олицетворя случващото се с бъбречна криза, при която с обикновен аналгин успяваме да изкараме камъчетата и да ни олекне. А в демографската област нямаме необходимата ни работна сила от млади хора, няма кой да изработва пенсиите на бързо увеличаващите се пенсионери – колкото и те да са малки, сумите са големи за бюджета, променя се етническата и религиозна структура на населението… Разберете, че това не са белези на криза, а на трагедия, на истинска катастрофа, които създават опасност за държавата.

Мнозина се питат – нима управляващите не виждат всичко това?

Разбира се, че го виждат, но те мислят мандатно. Казват нещо от рода на: тук съм за няколко години, какво да се тормозя толкова, нека следващият на този пост да реши проблема. И така от един на друг по редицата следващи накрая „снежната топка става лавина”.

Властта лансира една стратегия за развитие на Северозапада и защитата на 51 общини, а в нея се предлагат мерки от 1982 г., копи пейст от 22-ро постановление на МС. Моля ви се, та тези мерки са практически неприложими при сегашните условия. Държавата, според стратегията, щяла да строи и да раздава апартаменти. Тези хора, които са я писали, разум имат ли? Как ще строиш апартаменти по селата? Няма как. И хората пак ще бъдат привличани към големите областни центрове в този регион – в Монтана, Враца и Видин. А българи трябва да се заселват в селата, които се обезлюдяват, там стават и най-големите престъпления – кражби, изнасилвания, не рядко и убийства на възрастни хора. Затова нямаме земеделие и скотовъдство, защото те не могат да се развиват дистанционно от София или от Пловдив, а там при земята, на място, където хората живеят постоянно.

Всичко е свързано, силна икономика без хора не може да има. Както и държава без хора не може да съществува. Погледнете по света какво става – малките държави се стремят да увеличават населението си, да имат достатъчно работна ръка, отбранителна способност.

Само ние не знам на какво разчитаме…

Проф. Петър Славейков, демограф и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, зам.-председател на Центъра за демографски политики.
Източник: БГНЕС

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Харесайте ни!