Ново 20: Обмислят „данък пържола“

Ново 20: Обмислят „данък пържола“Повишаването на цената на месото, за да се намали потреблението, е съществена част от усилията за борба с покачването на глобалните температури, гласи нов доклад

Изследването, публикувано от лондонския мозъчен тръст Chatham House, казва, че „преминаването към по-здравословни модели на консумацията на месо може да доведе до намаляване на емисиите с четвърт, което може да помогне за ограничаване на глобалното затопляне в рамките на два градуса“.

Въпреки, че според изследването, „намаляването на глобалното потребление на месо ще бъде от решаващо значение за запазване на глобалното затопляне под „опасното ниво“ от два градуса по Целзий,“ само 21 от 120 страни, участващи в преговорите на високо равнище в Париж включват консумацията на месо в своите цели за справяне с климата. В действителност, в световен мащаб консумацията на месо вероятно ще нарасне със 75 процента до 2050 г., се казва в доклада.

Проблемът произтича от липсата на информираност на обществото за връзката между храненето и изменението на климата. Това ни е довело до „цикъл на инерция.

Сред разнообразния списък с препоръки, включително повишаване на обществената осведоменост и въвеждане на международни насоки за здравословна и устойчива диета, изпъква едно интересно решение.

Loading...

В доклада се препоръчва повишаване на относителната цена на месото чрез данъчно облагане или премахване на субсидиите за месо и за изхранване на животните производителите, заедно със същевременно намаляване на цената на устойчивите алтернативи.
Източник: GreenTech.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.