Идва ли края на ерата Божидар Димитров в НИМ?

Идва ли края на ерата Божидар Димитров в НИМ?

Министерство на културата обяви конкурси за директори на Националния исторически музей, Института за недвижимо имущество и музея „Борис Христов“.

Срокът за кандидастване е един месец. Срокът за заемане на длъжността е пет години.

Кандидатите трябва да имат висше образование в съответните специалности и минимум пет години професионален опит в областта, както и поне пет години управленски опит.

В момента директор на НИМ е Божидар Димитров, който е оглавявал музея общо 17 години. От 1994 до 1998, когато след конфликт с Петър Стоянов за изложбата на История славянобългарская договорът му е прекратен от министъра на културата Емма Москова, от 2001 до 2009 година, когато Димитров стана депутат от ГЕРБ, а после беше и министър за българите в чужбина и от 2011 година до сега.

Ето как Божидар Димитров коментира новината за конкурса: „От дългия си опит знам, че конкурсите в България са два вида. При единия нещата се нагласяват така, че да се отстрани неудобното и нехаресвано лице и се избира наш човек. Ако конкурсът е такъв, аз не бих могъл да спечеля конкурс и за портиер на музея“.

bulpress tv
Loading...

По думите му обаче, „ако конкурсът е честен, каквито са 20-30% от конкурсите, няма начин да не го спечеля. Досега съм участвал в три конкурса, два съм спечелил, един – не. Време е да направя хеттрик.“
Източник: webcafe.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.