Известното щатско издание „Бостън глоуб“ разказа уникалната история на 19-годишния Стоян от Бургас, която трогна Америка

Известното щатско издание „Бостън глоуб“ разказа уникалната история на 19-годишния Стоян от Бургас, която трогна АмерикаАвторитетното издание „Бостън глоуб“ публикува прелюбопитен материал, касаещ вълнуващата история на младия бургазлия Стоян Георгиев

19-годишното момче от дълги години мечтаел да отиде в САЩ, но щом се озовава зад Океана, се случва немислимото.

„Бостън глоуб“ търсят да разкажат човешката история на една кауза обединила стотици хора. Избират Стоян, защото неговото преживяване е най-вълнуващо и казано на журналистически жаргон „историята му има хляб“.

Тя е от този тип, които биха пленили публиката, ако е добре написана и поднесена в подходящия момент. Това правят и колегите, които грабват аудиторията си с вълнуващото преживяване на един 19-годишен българин, търсещ нов живот зад Океана.

Ето какво пише „Бостън глоуб“ за бургазлията: „19-годишният българин Стоян Георгиев е пропътувал повече от 7200 км, за да работи в Кейп Код през лятото. Когато пристигнал обаче разбрал, че мястото, от което бил нает, е затворено … заради пожар.

Часове преди да отиде на новото си работно място, ресторантът изгорял. А Стоян мечтаел за този ден от година и мислил какъв би бил животът в Кейп Код. Какви ли ще са хората? Колко ли е топло? Какви ли приключения предстоят? Той е на 19 години, студент и единствено дете на семейство, които го отгледали на брега на Черно море в България.

„Аз съм човекът, който никога не е напускал Бургас”, казва самият Стоян Георгиев, визирайки четвъртия по големина град в България, където преди по-малко от месец казал „довиждане” на родителите си и се качил на самолета, който да го отведе до Париж, а после към Бостън.

Докато полетът му започвал захода си към международното летище „Логан”, той дори не можел да си представи какво предстои да се случи в крайбрежния град, където огнеборците неуспешно се опитвали да спасят ресторанта, където си бил намерил работа. В този момент Стоян все още бил изпълнен с очакване и много надежди.

Надежди на един млад и амбициозен човек. „Мамо, татко, следващото лято съм в Щатите”, бяха точните ми думи преди по-малко от година. Думи изречени в един студен и дъждовен ден!”, разказва днес 19-годишният Стоян. „Те не ми повярваха, помислиха си, че се шегувам и че това е някаква прищявка, която ще отшуми до 1-2 месеца”, допълва той. Обаче „прищявката” не отшумява. Стъпвайки на „Новата земя” той е изпълнен с въодушевление.

Веднага изпраща щастливо съобщение на родителите си да не се притесняват, че всичко е наред и да се гордеят с него. Качва се в осигурената кола, която трябва да го закара до новото му работно място и след около час пристига. Посреща го обаче негов приятел българин, който трябвало да работи заедно с него – нещо неочаквано, тъй като по това време уж е бил на смяна. Можете да си представите изуменият му и в същото време дълбоко разочарован поглед когато приятелят му му казва:

„Нямаме работа!” – думи, които все още отекват в главата на младия българин. Оказва се, че буквално часове преди да пристигне ресторантът изгорял. Представен пред тази видимо ужасяваща ситуация 19-годишният Стоян не губи самообладание.

Починал си от дългото пътуване и започнал да търси нови алтернативи – План „Б”. Тогава открил нещо прекрасно – човешката солидарност. Новите му приятели от САЩ – хора, които досега дори не бил срещал на живо, се обединили зад каузата да не сломят духа си и да не позволят да се провали едно лято, изпълнено с много очаквания.

Тяхното обединени впечатлило Фред Латаса-Никс – съсобственик на близък ресторант, сервиращ средиземноморска храна. Той направил нещо наистина невероятно за близо 40-те младежи, останали без работа след опустошителния пожар.

„Всички сме хора! Дали от едната или другата партия, дали чужденци, дали бял или черен, дали гей или не – това е без значение! Тук сме общество и си помагаме”, казва самият той минути преди да отвори импровизиран пазар за работна ръка, спонсориран от бизнес гилдията на Провинстаун в ресторанта си. Повече от 10 работодатели идват на пазара.

Те се нареждат от едната страна на ресторанта на Фред, а от другата – всичките младежи, дошли да работят в града през лятото. В рамките на минути всеки един от останалите безработни хора е назначен на нова позиция.

Главният герой в тази история – Стоян, намира работа именно при Фред. В момента той е асистент – нарежда кутии, компилира инвентара и се опитва да изгради нова маркетинг стратегия в социалните мрежи за работодателя си.

Loading...

Получава по 15 долара на час, справя се отлично и е много доволен от новия си живот, разказва Фред. Но Стоян научи и нещо ново и изненадващо за Америка – хората там са сплотени и си помагат един на друг“.
Източник: Флагман.бг

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.