САЩ спират кранчето на политическите НПО в чужбина

САЩ спират кранчето на политическите НПО в чужбинаЧерният списък на „антидемократични пропагандисти“, публикуван на 11 април от една от неразличимите една от друга фондации от синьото АОНСУ, в който са изброени мнозина от най-качествените български журналисти, харесвани от над 80% от българите, както и доста международни светила, постави за пореден път въпроса защо такова тоталитарно мракобесие и нелепи номенклатурни организа-цийки все още съществуват в България след десет години членство в ЕС.

Да, докладът на фондацията е по характер полицейски, разузнавателен. Той обслужва партийно „Да, България“ и ГЕРБ и макар небрежно скалъпен и почти негоден като разузнаване, е платен с половин милион лева от американския данъкоплатец. Но при все това в него се громят като „антидемократични“ и няколко български журналисти и медии за това, че били изразили известна симпатия и към президентския кандидат Тръмп! Който междувременно отбелязва стоте си дни като президент на САЩ!

Американският данъкоплатец плаща на никому неизвестни български псевдоучени да заклеймяват известни български журналисти, че симпатизирали на американския президент.

В коментар в „Гласове“ вече приведох аргументи за горните си оценки; по-долу се занимавам само с въпроса доколко такива мракобесни полицейски мероприятия изразяват действителните позиции и интереси на САЩ и доколко са местна българска инициатива – и какво ги очаква в близко бъдеще.

Фондация „Америка за България“, спонсорът на „изследването“, е операция на американската федерална агенция за международно развитие – USAID. Историята й води началото си от ликвидирането на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Конгреса на САЩ през 1990 г. в изпълнение на Закона за подкрепа на източноевропейската демокрация от 1989 г. Такива фондове са създадени в почти всички бивши социалистически страни и те се управляват oт бюрото на USAID за Европа и Евразия под надзора на Държавния департамент и службата на координатора на американската помощ. Фондовете развиват инвестиционна и търговска дейност – в България предимно в ипотечно кредитиране в жилищното строителство и туризма.

След влизането на източноевропейските страни в ЕС фондовете се ликвидират като изчерпали предмета си на дейност и с парите от продажбата на активите им се създават нови операции – също поделения на USAID. Фондация „Америка за България“ е създадена в края на 2006 г. по договореност между местния инвестиционен фонд (в ликвидация) и самата USAID. Фондацията е организация с нестопанска цел с предмет на дейност сътрудничество в областта на изкуствата и културата, селското стопанство и околната среда, гражданското общество и демократичните институции, хората в неравностойно икономическо положение, образованието и библиотеките и археологията и културния туризъм.

Не оспорвам положителната й роля поне в някои от тези насоки. Но по линия на „гражданското общество и демократичните институции“ резултатът от работата й безспорно е негативен; не е постигната и дори не се преследва заявената й цел – според финансовия й отчет за 2015 г., одитиран от „Делойт“ – „да представи щедрото лице на американския народ и да въплъти най-високите стандарти на американския морал, прозрачност и основни ценности“.

Българските НПО, които фондацията финансира, корумпират и изкривяват медийната среда, спъват развитието на истинско гражданско общество у нас, насаждат атмосфера на псевдонаучно мракобесие, фалшива пропаганда на чужди интереси, груб партиен и корпоративен клиентелизъм. Печално известната Ивет Добромирова е директор комуникации на „Америка за България“, която финансира с половин милион лева несъстоятелен проект на група други бивши протестъри, които обвиняват „антидемократичните пропаганди-сти“, че „спъвали съдебната реформа“, чернели светлите образи на Плевнелиев и Борисов, Обама и Хилъри, и хвалели Тръмп.

Така че тези уж „американски“ НПО всекидневно нагнетяват антиамериканизъм у 80% от българите. И атакуват действащия американски президент като недемократичен и нелиберален злодей. Това няма как да му хареса.

Тези НПО се явяват пряк наследник на духа на тоталитарното АОНСУ при ЦК на БКП – а и не само на духа. В тях си вадят хляба и маслото мнозина от децата на тоталитарните идеолози на Живковия режим – и дори частният университет, в който някои от тях се водят на основна работа, е разположен в бившата сграда на АОНСУ.

Особено важно е, че в другите източноевропейски страни създадените след приемането им в ЕС нови структури не включват тоталитарни идеологически и пропагандистки програми. В Унгария новият инвестиционен фонд HAESF запазва строго икономическия си фокус. В Полша новата фондация „Свобода“ има дейност и в областта на НПО, но тя е неполитическа, свързана е с помощ за малки регионални организации да кандидатстват по европроекти за развитие. В Румъния новият фонд има също строго инвестиционен характер.

Синьото АОНСУ следователно е чисто български специалитет, изпросен от нашата българска политическа НПО общност с цел нейната продължаваща издръжка от американския данъкоплатец напук на всякаква необходимост от това след приемането ни в ЕС.

Но пясъчният часовник на хранилката изтича. На 24 април американското сп. „Форин полиси“ съобщи, че Тръмп предвиждал да съкрати драстично помощта за развитие през 2018 финансова година и да закрие самостоятелната USAID, като я понижи до отдел на също вече страдащия от силни съкращения Държавен департамент.

Списанието цитира 15-страничен бюджетен документ, с който се било сдобило, дето се предвиждало пренасочване на средствата от развитие в чужбина към сферата на сигурно-стта. За това вече бил съобщил и на закрита среща с личния състав на USAID и нейният и.д. администратор Уейд Уорън. Говорило се за закриването и на поне две трети от бюрата на USAID по света. Ще има съпротива срещу тези мерки в Конгреса, от Маккейн и други, но няма да успеят да ги отменят – още повече че сега Тръмп, след пиар акциите си в Сирия и край бреговете на Корея, се радва на поне временно затишие от страна на медиите, службите и демократите.

Трябва да отбележим, че финансирането на българските политически НПО намаляваше твърде осезателно и през последните няколко години. Според същия финансов отчет за 2015 г. средствата за грантове за политическите НПО в България са намалели от 6,161 млн. щ.д. през 2014 г. на 2,278 млн. през 2016 г. – почти три пъти. Другите дейности на фондацията, освен образованието, не са отбелязали стръмен спад. Но сега става дума за качествено нов етап, впрочем отдавна закъснял, в дефинансирането на тези паразитни структури.

А и в самата остатъчна USAID също ще се води борба на живот и смърт между програмите и в нея има много малък шанс финансирането на нелепи тоталитарни доклади – доноси за български „недемократични пропагандисти“ – да получи надмощие над такива „дреболии“ като борбата с ебола и СПИН в Африка, с които, разбира се, също се занимава USAID.

Разбира се, всичко това не отменя нуждата и ние, набедените в доноса от 11 април „антидемократични пропагандисти“, да продължаваме да громим със силата на свободното слово доносниците от синьото АОНСУ и да сезираме компетентните наши и европейски институции и самия американски президент за безобразията им. Да кажем „не“ на тоталитаризма, „не“ на цензурата!

Автор: Валентин Хаджийски
Източник: Труд

Loading...

„Запазена марка” на Хаштаг-BG е плурализмът в мненията, анализите и коментарите. Във време, когато в различните медийни групи има забранени теми, забранени личности и забранени организации. Във време, когато пристрастията и пропагандата представят събитията в черно-бяло, мисията на Хаштаг-BG е да представя обществената действителност такава, каквато всъщност е – многоцветна, плуралистична и противоречива. Изразените мнения в рубриката “Полемики” ангажират само техните автори. Хаштаг-BG е медия, която дава трибуна за многообразието.

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.