Това е геноцид: 2,2 млн. българи живеят под прага на бедност

Това е геноцид: 2,2 млн. българи живеят под прага на бедност30% от домакинствата у нас имат доход под прага на бедност от 296 лв.

Това са 2 200 000 лица, съобщи по време на пресконференция, на която бяха представени данни на конфедерацията за потребителските цени и издръжката на живот в България – декември 2015 г., Виолета Иванова, изследовател от КНСБ. С общ доход на едно лице от домакинството от 296 до 561 лева са 48% от населението или над 3,5 милиона души.

„Домакинствата с общ доход на едно лица на издръжка на живот 561 лева са 22% от населението или над 1,5 милиона души”, каза още Иванова, цитирана от „Фокус“.

По думите ѝ, общият доход на лице за последното тримесечие нараства с 3,4%. „Около 78% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота”, каза експертът.

Тя добави, че размерът на средната работна заплата отчита повишаване с 7,8%, а броят на наетите лица нараства с 0,9% или с 19 000 души. „С нови 37 000 лица се увеличават ниско платените работници”, посочи изследователят и подчерта, че около 464 000 души са наетите лица с работна заплата, която представлява 75% от средната работна заплата в страната. „Техният дял представляват 21%. Броят на наетите работници на средна работна заплата достига до 260 000 лица или 11,85% от общо наетите”, заяви още Иванова.

Тя отбеляза още, че регионалната диференциация на средната работна заплата буди тревога и задълбочава социалните неравенства между областите. „В 10 от 29 области на страната размерът на средната работна заплата представлява 75% от СРЗ за страната”, заяви тя.

bulpress tv

Иванова коментира, че в тези области се очертава най-голяма концентрация на нископлатени работници като водещи в класацията са Видин, Благоевград, Хасково и Силистра. Според нея в София е най-високата средна работна заплата – 1189 лв. и най-висок темп на нарастване от 11%. „Запазва се статуквото да съществува неправилно разпределение между това, което се произвежда и заплащането на труда”, допълни Виолета Иванова.

Тя коментира и динамиката на цените на потребителските услуги при хранителните стоки, където има спад с 0,1%, а на годишна база от 1%. „Нарастване се наблюдава при зеленчуците и зеленчуковите консерви с 5,5%, при цената на захарта и захарните изделия е с 0,9%, а при яйцата – с 0,5%”, каза тя и поясни, че има спад при цените на плодовете с 9%, на месо и местни продукти с 0,5% и на кафе, какао и чай с 1,2%. „При нехранителните продукти се наблюдава задържане на цените, а на годишна база има намаление с 1%”, каза Иванова.

Според нея границата на бедност в страната достига 295,55 лева през последното тримесечие на 2015 година. „Наблюдава се темп на нарастване на тримесечна база с 0,1%, а на годишна с 0,6%”, обясни изследователят.

Loading...

По думите ѝ, потребителската кошница на българина бележи ръст от 1,3%.
източник: БЛИЦ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.