Отпада „История славянобългарска“ – Няма да се изучава и „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов

Отпада „История славянобългарска“ – Няма да се изучава и „Хубава си, моя горо“ на Любен КаравеловВ проекта за нова програма по литература за 6-и клас е отпаднала „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и „Хубава си, моя горо“ на Любен Каравелов

Шест са текста от български автори задължителни за изучаване.Това са „Косачи“ от Елин Пелин, „Братчетата на Гаврош“ от Христо Смирненски, „Художник“ на Веселин Ханчев, две глави от Вазовото „Под игото“, „Серафим“ на Йовков и „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ на Вазов.

Това предвижда проект за новите програми, качени на сайта на министерството на образованието, цитиран от „24 часа“.

Омировата „Илиада“ ще се учи в 8-и клас. В момента тя е в програмата по литература за 9-и клас. Осмокласниците трябва да различават светогледни идеи, характерни за Античността, Средновековието, Ренесанса, както и да тълкуват изучените творби съобразно културноисторическите им характеристики.

Сред произведенията, които ще изучават, са „Любов“ от Сафо и „Антигона“ от Софокъл. Учениците от 8-и клас трябва да са наясно също с библейски сюжети за грехопадението, Каин и Авел, Мойсей. / БЛИЦ

О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин …

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.