160 българи напускат страната всеки ден

Всеки ден между 150 и 160 българи напускат страната</h4>
<p>„Последните години от България трайно емигрират около 50 000 – 70 000 души. Основно това са млади и образовани хора, които след раждат деца навън.“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия. Той цитира и данни от изследване на Икономическия и социален съвет сред завършилите гимназия младежи. Проучването показва, че всеки пети дипломирал се българин през тази година възнамерява да емигрира. „Една част ще напуснат страната, за да учат навън, но друга част, заради ниските доходи“, допълни още Димитров. По думите му в момента се наблюдава тенденция в сектори, в които България е изнасяла работна ръка до преди години, сега да внася кадри. За пример Димитров посочи ИТ сектора, където се има недостиг на служители, след като допреди 3-4 години родните програмисти масово заминаваха за Германия. Сега от ИТ сектора са принудени да внасят работна ръка, най-често от страни извън ЕС, с помощта на „синя карта“. От следващата година се предвиждат облекчения по издаването на нужния документ, за да могат родните фирми ИТ да наемат по-лесно служители от трети страни. източник: МониторВсеки ден между 150 и 160 българи напускат страната.

„Последните години от България трайно емигрират около 50 000 – 70 000 души. Основно това са млади и образовани хора, които след раждат деца навън.“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

Той цитира и данни от изследване на Икономическия и социален съвет сред завършилите гимназия младежи. Проучването показва, че всеки пети дипломирал се българин през тази година възнамерява да емигрира. „Една част ще напуснат страната, за да учат навън, но друга част, заради ниските доходи“, допълни още Димитров.

По думите му в момента се наблюдава тенденция в сектори, в които България е изнасяла работна ръка до преди години, сега да внася кадри.

За пример Димитров посочи ИТ сектора, където се има недостиг на служители, след като допреди 3-4 години родните програмисти масово заминаваха за Германия. Сега от ИТ сектора са принудени да внасят работна ръка, най-често от страни извън ЕС, с помощта на „синя карта“.

Loading...

От следващата година се предвиждат облекчения по издаването на нужния документ, за да могат родните фирми ИТ да наемат по-лесно служители от трети страни.
източник: Монитор

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.