Българите живеят до 70 години, а ще работят до 65

Българите живеят до 70 години, а ще работят до 65Българският мъж се нуждае от пенсия общо за около 5 години. Според данни, представени Фонда за населението на ООН (ФНООН) средностатистически българските мъже успяват да доживеят до 70,6 години. Ако към това се отчете и факта, че по закон пенсионирането става на 65 години, така излиза, че всеки един български мъж има време от 5 години да се отдаде на заслужен отдих и да получава пенсия.

Малко по-благосклонна е ситуацията при жените – те се пенсионират на 63 години, а продължителността на живота е 77,6 г.

В момента има идея пенсионната възраст да бъде увеличена още и за жените да стане 67, а за мъжете 68. При това положение, всеки може да си направи сметката, че парите, които сега дава, за да се осигурява за старини са просто един излишен разход.

Вероятно увеличението на възрастта за пенсиониране ще се случи. Тази теза днес застъпи Едуард Йонгстра, представител на Фонда за населението на ООН (ФНООН) за Източна Европа и Централна Азия на експертната среща за демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ). Според него трябва да се върви към увеличение на пенсионната възраст и да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда на хората.

Двудневният форум е организиран от Министерството на труда и социалната политика, в рамките на Програмата на председателство на България на ПСЮИЕ за 2015-2016 г. Йонгстра акцентира и върху съвместяването на личния и професионалния живот и равнопоставеността на половете, съобщиха от МТСП.

Според официалните данни средната продължителност на живота в България е 74 години, като за мъжете тя е 70,6 г. и 77,6 г. за жените. Средната възраст, на която майките раждат първото си дете в страните-участнички в ПСЮИЕ, нараства значително през последните 20 години, с изключение на Албания. В страната ни за последните 15 г. тя се е увеличила с около 4 години – от 23,9 г. (1990-1995 г.) на 27,2 г. (2010-2015г.).

Loading...

Регионално проучване за мобилността на работната сила в региона, реализирано от Съвета за регионално сътрудничество (СРС) и Международната организация по миграция представи Деспина Сири, съветник в Политическия департамент на СРС. Според него, дялът на чуждестранните работници в страните от ПСЮИЕ е много нисък. Изключение прави само Черна гора, където чуждестранните работници са почти 8% през 2013 г. В по-голямата си част регионалните работници – мигранти, са под 40-годишна възраст.
източник: Канал 3

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.