УНИЖЕНИЕ! Вдигат пенсиите с 40 на сто чак през 2027 година

УНИЖЕНИЕ! Вдигат пенсиите с 40 на сто чак през 2027 годинаПенсиите скачат главоломно с 40 на сто. Това ще стане през 2027 година благодарение на това, че ще се индексират по нова формула

Предвижда се тя да започне да се прилага от 2017 година. Така всяка година пенсиите  ще се увеличават от първи юли, но не по сега действащото Швейцарско правило, съобщи БНР.

По-бързото увеличаване в размерите на пенсиите ще се постигне за период от 10 години. Всяка година стаж в края на този период ще има тежест от 1,5 във формулата за изчисляване. Сега тази тежест е 1,1. Увеличаването на коефициента ще е плавно, обясни заместник социалният министър Николай Николов: Ще се предвиди един ръст в пенсионната формула на тежестта на всяка година осигурителен стаж.

Така всеки, който се пенсионира през 2017 година ще получи пенсия, изчислена върху коефициент 1,13, а всички стари пенсии, отпуснати до края на 2016-а, НОИ ще преизчисли от юли месец 2017-а с по-високия коефициент. Този автоматичен механизъм ще се прилага ежегодно за срок от 10 години до достигане на коефициента 1,5 тежест на стажа:

По-изгодно ще бъде за новите пенсионери, тъй като от момента на пенсионирането тежестта на всяка година осигурителен стаж за тях ще бъде по-висока, а няма да се наваксва след години. Старите пенсионери по сегашното швейцарско правило примерно 2,5, тоест няма законово основание да се подходи с по-висок размер.

Избраният подход на индексиране и увеличаване на пенсиите освен по-бърз темп на нарастване на новите пенсии ще дърпа, макар и по-бавно, размера на старите:

bulpress tv
Loading...

Искам да напомня, че в закона се предвиждаше от 2018-та година тежестта на всяка година осигурителен стаж да се повиши от 1,1 на 1,2, обаче само за новите пенсионери.
източник: Frog News

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.