Брутален теч на мозъци – до 5 г. оставаме без лекари и инженери

Брутален теч на мозъци – до 5 г. оставаме без лекари и инженериДо 5 г. България може да остане без достатъчно анестезиолози, патоанатоми и педиатри, което може да бъде проблем за здравето на нацията.

Гении, учени, млади хора с добро средно образование и потенциал за развитие, лекари и други специалисти напускат страната с нарастващи темпове, твърдят експерти от всички браншове.

Само между 2008 и 2013 г. са се увеличили двойно приетите български студенти в степените бакалавър и магистър в страни от Европейския съюз.

Общият им брой е 20 хиляди души.

Това сочат данните на Националния статистически институт, подадени от Евростат.

Тук обаче не са включени тези, които са приети в САЩ и в други страни. Но всички те са хора с перспектива, които след като завършат образованието си, в голямата си част ще станат водещи професионалисти.

bulpress tv

Гениите, покрили теста на организацията за хора с висок коефициент на интелигентност “Менса”, също в голямата си част заминават за чужбина (повече за тях четете на стр. 4-5).

Преди 3 г. всеки 10-и абитуриент заминаваше да учи в чужбина. Тази година вече е всеки 8-ми.

От 59 хиляди завършващи гимназия и професионални училища това са над 7000 млади хора. Ако тенденцията се запази, след още 6 г. вече ще са заминали над 50 хиляди умни българи.

„Броят на младите хора, търсещи висше образование извън България, постоянно се повишава. През миналата година ръстът беше с 25%. През тази година наблюдаваме увеличение на броя на кандидатурите за образование в чужбина с 28% в сравнение с миналата, а завършващите намаляват“, обяснява Ели Тончева, управител на фирма за обработване на документи за кандидатстване в чужбина.

Въпреки всички тези фактори държавата няма никаква конкретна информация колко души напускат страната – колко от тях са студенти, колко са учените и колко – висококвалифицираните специалисти. В Министерството на образованието не поддържат база с данни каква част от абитуриентите остават у нас и колко заминават да учат в чужбина.

В БАН също нямат списък с учените от български произход, които работят в чужди институти.

Такива данни няма и в Националния статистически институт.

„Има теч на мозъци и на човешки капитал, каквито са младите хора с потенциал за развитие“, коментира доц. Александър Маринов, преподавател в Софийския университет по публична администрация.

Loading...

Според него вече липсват определени високо подготвени специалисти – и медици, и в областта на социалните дейности, и технически. / 168 часа

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.