Скандал: Петима еврочиновници определят бъдещето на България!

Скандал: Петима еврочиновници определят бъдещето на България!Юри Тавание, който е завършил политология със специалност „Русия“, е един от чиновниците, които пишат докладите за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред.

Още един съветник, чиято специалност не се уточнява, също работел на щат в Румъния. Останалите трима служители, които пишат мониторинговите доклади за България и Румъния, са базирани в Брюксел и работят по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) „частично“.

Те са прикрепени към Генералния секретариат. Това става ясно от отговор на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс на въпрос на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев, уточнява Труд. Изненадващо е, че само петима души изготвят докладите за България и Румъния. Още по-изненадващо е, че от ЕК отказват да оповестят имената и квалификацията им. На въпрос на Емил Радев от кои генерални дирекции са въпросните чиновници Тимерманс отговаря, че „служителите имат разнообразни профили, включително юридически“.

Това означава, че поне един от пишещите доклади за България е юрист, коментира Радев. От ЕК уверяват българския евродепутат, че петимата, които наблюдават напредъка на страната ни в правосъдието, можели да разчитат на правен експертен опит, включително на юридическия опит на свои колеги. Подобен опит те можели да почерпят от Правната служба и от Европейската служба за борба с измамите, както и от генерални дирекции „Правосъдие и потребители“, „Миграция и вътрешни работи“, „Вътрешен пазар“, „Регионална и селищна политика“ и „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“, в зависимост от случая.

От кабинета на Франс Тимерманс не отговарят на въпроса на Радев колко струва на данъкоплатците изготвянето на доклад по механизма, включително и подготвителната работа по него. Според евродепутата Емил Радев не е сериозно уж важните за правосъдните реформи в България и Румъния доклади да се изготвят от петима души. Той подчертава, че трима от тях дори не се занимават с тематиката на пълен работен ден и дори не всички са с юридическо образование. „Реално може да се каже, че двама-трима служители в Европейската комисия решават бъдещето на България и начина на развитие на съдебната система, без да имат необходимите познания и опит”, коментира Радев.

Съветникът доносник Юри Бюрер Тавание е постоянен съветник по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК в София. Той е холандец по произход. Получил образование в Университета в Амстердам през 1998 г., Тавание бързо влиза в полезрението на изграждащите капацитет по това време на Балканите неправителствени организации от мрежите на мултимилиардера Джордж Сорос. Първите му визити в София са свързани именно в качеството му на програмен мениджър по проекти.

През 2001 г. в София Тавание се запознава с Ленко Ленков, който тогава представлява интересите на американска фондация, чийто наследник днес е фондация “Америка за България”. В продължение на две години и половина Тавание работи с български неправителствени организации като “Отворено общество” и Българския хелзинкски комитет, финансирани именно от фондовете на Сорос.

Loading...

Секретна грама на американското посолство в София от 26 юни 2009 г. на тогавашния посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни, засекретена от нейния заместник Александър Караянис, показва, че Тавание всъщност е информатор на американското посолство в София. Оттам доносите му стигат до ЦРУ, военното разузнаване, Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР, държавния секретар на САЩ и посланика на САЩ към ЕС.
Източник: blitz.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.