Лекарите да се кълнат в Дявола, не в Хипократ

Лекарите да се кълнат в дявола не в Хипократ
Искат замяна на Хипократовата клетва с тази на Свети Лука
„Кълна се в името на Аполон лечителя, Асклепий, Хигия, Панацея и всички богове и богини, които вземам за свидетели, да изпълнявам честно, според моите сили и знания тази клетва и писмено обещание.“
С тези думи започва Хипократовата клетва, полагана всяка година от хиляди бъдещи медици. Според представители на родната църква обаче, както и редица православни лекари, тя е езическа и е дошло времето да бъде сменена.
Вместо нея, те предлагат младите лекари да полагат клетвата на Свети Лука – блестящ хирург, учен, новатор в медицината и вярващ владика. Тази теза лежи и в основата на „Светителят хирург“ – най-новия филм на журналиста Ангел Бончев, който има зад себе си редица документални разработки на религиозна тематика.

Пловдивският митрополит Николай: „Tова, което смущава в Хипократовата клетва е нейната първа строфа, в която се дава обет да се служи на Аполон, Панацея и други езически божества. Това е странно, защото повечето хора, които я произнасят са християни. И са чували поне веднъж в живота си Христовия символ на вярата „Вярвам в един Бог“. Християнинът знае, че многобожието и идолопоклонничеството е тежък грях. „Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове освен мен“, гласи Първата божия заповед.“
Св. Лука Войно-Ясенецки е прославен руски хирург. Работи в първата половина на миналия век, основно в Крим. Четири ареста, единадесет години по затвори, заточения, лагери, двадесет години страдания за името Христово не сломяват духа на медика, обявен за светец. Но не само заради блестящите му умения на лекар – Лука е силно вярващ и дава обет за служба на Бога.

Става Архиепископ в най-тежките за Руската църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Въпреки забраните, никога не спира да лекува и издига своите пациенти и техните страдания като своя най-висша професионална и лична ценност. В повечето случаи оперира в полеви условия – само с бутилка спирт, а раните от операциите зашива с косите на пациентите си.

Знае къде да среже болния, за да изпита минимална болка, защото в повечето случаи упойките са немислим лукс. Св. Лука е извършил първото присаждане на животински орган на човек – бъбрек от теле и то точно по време на заточение. Когато единствените инструменти, които е имал са били нож, ръцете му и уменията му на хирург.
Неотдавна, племенника на Лука – Владимир Лисичкин събира всички трудове и записки на светеца в сборник. В него са формулирани и 25-те принципа, които е следвал доктора при лечението на своите пациенти. За разлика от Хипократовата клетва, в тази на Св. Лука се вижда ясната грижа към пациента – не само като физическо изцеление, но и като морална подкрепа в тежките времена на страдание.

Loading...

Клетвата се различава из основи от хипократовата. В древността е била нужна, за да не се разпространява медицинското знание сред невежите и да се запазят уменията в гилдията.
Източник: БЛИЦ

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.