Клюките са полезни твърдят италиански психолози

Клюките са полезни твърдят италиански психолози
Италиански психолози твърдят, че клюките са полезни, защото увеличават нивата на хормона окситоцин, който сближава хората, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

От гледна точка на еволюцията, това означава, че клюките помагат за „установяване на правила в групата, за наказване на нарушителите, упражняване на социално влияние чрез системите на репутация и за създаване и засилване на социалните връзки“.

Учените от университета на Павия в Италия са изследвали ефекта от клюките с помощта на 22 доброволки, като са сравнявали ефекта им върху мозъка с този на обикновен разговор.

Loading...

Хормонът окситоцин, наричан „хормон на любовта“ предизвиква доверие и щедрост. Той се освобождава по време на раждане и засилва връзката на майката с детето. Освобождава се и по време на секс, както и от докосване на близки – от плюшени играчки през домашни любимци до близки хора.
Източник: 24часа

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.