Смилянският фасул и специална рецепта за трахна

Смилянският фасул и специална рецепта за трахна

 Традиционно родопско ястие с боб и царевица

Трахна е традиционно ястие, което се приготвя основно от смилянски боб и е особено характерно за родопския край. Той е една от българските храни, защитени с патент за словна марка, касаеща отглеждането му в областта на горното поречие на Арда.

В последната седмица на ноември месец тази храна има свой собствен празник, който се отбелязва в село Смилян с традиционни тържества.

Бобът е едно най-харесваните от българина ястие. Приготвя се на чорба, яхния, запържва се, сварен влиза в състава и на други ястия, като салата с праз, лютика, и др. Но в село Смилян изненадват с още по-интересни рецепти с техния боб – кюфтета, зелеви сърми, печен с пиле и наденички и панирани зърна.

Смилянският сорт е с големи пъстри или чисто бели бобчета. макар много производители да наричат боба си смилянски, истинският такъв е с ограничено производство.

bulpress tv

За особения му вкус са отговорни редица фактори – надморската височина в района, влажността на въздуха, географското разположение и др.

Трахната е традиционно родопско ястие, което се прави основно със смилянски боб. С нея често се прави курбан за здраве и плодородие. Как може да си я приготвите вкъщи:

Продукти:

500 г дребен боб
300 г царевица
500 г месо /само не свинско/
1 к. ч. олио 1

Приготвяне:

Бобът се накисва предварително. Оставя се да ври около 20 минути. Изхвърля се водата, в която е врял и се измива. Слага се в тенджера, добавят се другите продукти и се залива с повече вода. Оставя се да ври на среден огън.

Когато всичко се свари се посолява. Други подправки не се слагат.

Loading...

Източник: ladyzone.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.